Monday, April 25, 2011

ALLAH itu tidak pernah menzalimi hambaNya melainkan hambaNya yang menzalimi diri sndr..

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk hidup dan hidupku InsyAllah dalam iman.

pernah x ayuni rse dri ayuni dizalimi atau pun sentiasa di duga dan org lain tidak pernah di duga dengan dugaan berat sepertimana yang ayuni terima?penah rse mcm tu...kdg2 timbul perasaan "knp aku yang selalu kn cmni, knp dia x penah.truk sgt ke aku ni" tp bila perasaan ni timbul cpt2 istigfar dan ingtkn dri sndr bahawa Allah itu hanya akan menduga hamba yang DIA sayang. dan Allah x kan duga lebih atau luar dari kemampuan ayuni. tapi ayuni sebagai hamba ni kdg2 lupa dan alpa status ayuni sebagai hamba kepada pencipta seluruh alam ni kn.

sedar x ayuni yang sebenarnya selama ni ayuni yang menzalimi dri kita sendiri?contoh yang paling mudah bila ayuni exam dan ayuni dpt kptsn yang rendah dan ayuni mesti akan kta, knp dia tinggi pd aku atau mungkin timbul rs rndh dri kata dia cerdik aku bodoh. knp ayuni nak mempersoalkan hasil dr segala usaha ayuni?Allah Taala kan memberi setakat mana kuatnya usaha ayuni. kalu ayuni rse ayuni dh cukup byk berusaha mesti ade sesuatu yang menyekat ayuni dri mengecapi kejayaan atau kebahagiaan. check list, muhasabah, fikir2kn...

mungkin stdy 4 hari 4 mlm tanpa tido dah ckp membuktikan kuatnya usaha ayuni..tp sedar x ayuni dalam ayuni mengulangkaji pelajaran tu, ayuni lpa tanggungjawab ayuni pada Yang Maha Kuasa. stdy sampai 4 5 pg..salah ke amik msa 5-10 minit bertafakur atas sejadah minta keampunan dr Allah...ayuni ayuni ayuni....sentiasa bangun dr segala kesilapan semalam ayuni.

jgn biarkan kesalahan semalam ditinggalkan tanpa sesalan dan tindakan...ayuni terbaeekkk

No comments:

Post a Comment